Jumaat, 23 Julai 2010

Lempeng Pisang Kelapa



Di tengah-tengah hujan gerimis..perut pun berbunyi seperti meminta sesuatu..alamat..laparlah jawabnya tu..tengah fikir2 nak makan apa..tiba-tiba je ternampak pisang...wah goreng pun sodap..tp takkan nak makan pisang goreng lagi..nti anak n suami naik jemu..apa kata buat lain dari yang lain...main campur2 je resepinya nie..wah ting..ting idea pun dah datang..jom ke dapur kita jelajah resepi yang dah diubahsuai ikut suka hati je..

Kuih Lempeng Pisang Kelapa



Bahan-bahannya ( mudah diperolehi tak payah pg jauh2)

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan pisang masak yang telah dihancurkan atau dilecek
1 cawan kelapa muda yg dah di parut
1 – 1 1/2 cawan air (anggaran – boleh tambah jika pekat sangat )
1 sudu besar gula ( kalau nak lebih boleh tambah..tp rasanya tu pun dah cukup manis)
1 biji telur
beberapa biji pisang yang telah dipotong kecil2
sedikit butter atau minyak
secubit garam

ini pula cara2 penyediaannya

1. Satukan tepung, telur, garam, air, gula, kelapa dan pisang lecek. Kacau sebati.
2. Panaskan butter atas kuali non stick…. susun pisang yang telah dipotong2 kemudian tuangkan adunan tepung tadi.
3. Guna api perlahan dan tutup sebentar.
4. Balikkan., masak seketika dan angkat!

Kalau nak lagi sedap..lapikkan daun pisang pada bawah lempeng yg sudah di angkat tadi..minum ngan teh o..tau kopi o panas memang mengancam...he..he..he..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan