Jumaat, 23 Julai 2010

Resepi Kuih Apam Ayu


Resepi Kuih Apam Ayu

3 biji telur
240 gram gula

240 ml santan atau susu segar
1 sudu makan jus pandan
270 gram tepung gandum
1 sudu teh ovallate
1 sudu makan tepung kanji
1 biji kelapa muda parut (putih sahaja)
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

Pukul telur bersama gula hingga kembang. Masukkan santan atau susu segar, ovallate dan tepung gandum. Gaul hingga sebati.

Panaskan kukusan dan oles rata minyak pada acuan.

Gaul rata kelapa bersama garam. Masukkan sedikit kelapa tadi ke dalam acuan. Tekan hingga padat. Tuang adunan tepung memenuhi acuan tadi.

Masukkan ke dalam kukusan dan kukus hingga masak anggaran selama 15 minit. Keluarkan daripada acuan.

Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan