Jumaat, 23 Julai 2010

Tomyam oh tomyam...



Sini saya nak kongsi satu resepi kegemaran My Beloved Husband..tak sah rasanya klo pg kemana-mana tidak order tomyam seefood..memandangkan dah jadi favorate suami ..maka kenalah belajar masak kat rumah ..manalah tau tiba-tiba suami teringin nak makan tomyam..kan naya kalau tak tahu nak masak he..he..he..

TOM YAM SEEFOOD



Resepi Tomyam Campur ( adaptasi dari internet )

2 ekor ikan putih ( dipotong kecil2..ambil isi jak ya.. )
5 ekor isi ketam (ambil isi je)
10 ekor udang ( buang kulit dan kepala)
3 ekor sotong ( potong bulat )
1 1/2 – 2 liter air stok ( satu periuk sederhana )
3 batang serai
1 inci lengkuas ( dihiris)
1 paket cendawan tiram (250 g)
10 biji cili padi ( di tumbuk )
1 biji tomato
2 labu bawang besar ( potong baji atau potong bulat )
2 sudu makan pes tomyam
2 camca teh sos ikan ( sos nampla)
1 camca teh gula ( jika suka)
daun ketumbar secukupnya
3-4 helai daun limau purut
3-4 sudu besar air limau nipis ( ikut banyak mana kuah yg kita ada)

Tu jelah bahan2 nya...mcm banyak sangat kan..tapi simple je nak masak..

1. Didihkan air stock dalam periuk.
2. Masukkan isi ikan dan ketam . Masak sehingga empuk.
3. Masukkan pes tomyam, udang, serai, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan dan bawang merah.
4. Biar mendidih masukkan stok ikan, gula, garam, jus limau, tomato dan daun ketumbar.
5. Angkat dan hidangkan.
kalau nak pedas bubuhlah cili padi banyak2..

nyam..nyam..lagi sedap kalau makan ngan telur dadar..sampai mertua lalu pun tak sedar

;)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan