Rabu, 29 September 2010

Sambal Tumis Belacan


Sini saya mau kongsi 1 resepi, ramai yang suka mungkin ada jugak yang ndak suka belacan..tapi terpulang dari selera masing-masinglah...kalau ada cewek2 mau belajar resepi nie bolehlah tengok-tengok mana tau suatu hari nanti suami suruh buat sambal..ndak tau pulak...saya nie bukannya expert tapi kalau sikit-sikit bolehlah tu pun yang simple-simple jak...nie resepi yang saya mau kongsikan hari nie...

SAMBAL TUMIS BELACAN

Bahan-Bahannya

1 bungkus cili padi ( beli yg 1 ringit jak dipasar tu ..klo mau lebih belilah banyak2..terpulang)
4 Ulas bawang besar
1 Ulas bawang putih (klo yang suka lebih bwg putih bolehlah tambah)
1 Inci belacan (Bakar) (Belacan jenis apa-apa pun boleh..janji belacan)
4 Biji Tomato yang besar
3 biji Cili merah
Garam, Gula dan Serbuk Perasa mengikut selera
Sedikit minyak untuk menumis
Air

Cara-caranya pulak
1. Tumbukkan semua bahan-bahan di atas mengunakan lesung (pakai blender pun boleh tp x sedap) baik guna lesung batu.Tidak perlulah terlalu halus..bagi kasar2 sikit...
2.Masukkan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan yang telah di tumbuk tadi...mudahkan..tapi menumbuk bahan-bahan tersebut yang susah sikit...
3.Goreng sehingga garing sikit dan angkat...kemudian hidangkan..bolehlah di makan dengan ikan goreng, dengan pisang goreng tau dengan sanggar peppek (pisang masakan bugis)..sedap..sehingga menjilat jari..tidak percaya ..cubalah..try baru test...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan